NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info

Huizenblok Dordrecht.

 

 

Dit project omslaat een aantal winkel- en woonpanden. Het origineel is te vinden op de hoek Steegoversloot / Voorstraat te Dordrecht. Het is niet moeilijk om zelf uit plastic card gebouwen te vervaardigen, als je DPM en Artitec kits kunt bouwen, dan lukt dit ook. De benodigde materialen zijn plastic card, styreen strips, baksteenmotiefplaat, dakpannenmotiefplaat en wat er verder te vinden valt in de rommeldoos (iedereen houdt wel ramen en deuren etc. over van bouwdozen, en zoniet dan kunnen deuren en ramen ook uit stripjes styreen gemaakt worden).
Als gereedschap gebruik ik wat bijna iedere modelbouwer wel heeft, een x-actomes, een zakmes (heel wat minder scherp), een set sleutelvijltjes, een set tekendriehoeken, plasticlijm en superglue.
Ik heb ook nog een speciaal gereedschap. Het is een handknabbelschaar1 waarmee rechthoekige gaten geknipt kunnen worden in plastic, deze heb ik gevonden bij RadioShack, in Nederland bekend onder de naam Tandy.

Beginnen doe ik met de zichtbare muren, zoals op de orginele foto te zien is, en pas later doe ik de achterkant. Indien je een model als achtergrond maakt, heb je natuurlijk geen afgewerkte achterkant nodig, maar slechts een plaat ter versteviging.

Voor de achterkant heb ik mijn fantasie de vrije loop laten nemen. Als  eerste bestudeer ik de foto van het orgineel i.v.m. de ramen en deuren. In de rommeldoos probeer ik dan de best mogelijk gelijkende ramen en deuren te vinden. Daarna zoek ik een referentie op de foto om een waarde te vinden voor de schaal Ik probeer het gebouw samen te passen bij Volmer en Artitec gebouwen, zodat alle gebouwen straks netjes bij elkaar passen qua schaal verhouding. Ik kijk niet op de milimeter. Het belangrijkste voor mij is de gelijkheid met de foto van het orgineel.
Ik maak van te voren geen tekening. Ik teken alles gelijk uit op een plaat plastic card. Wanneer ik tevreden ben dan snijd ik het getekende uit met het X-actomes. De handknabbelschaar gebruik ik voor de openingen van ramen en deuren. Met de sleutelvijltjes worden de openingen pas gevijld zodat de ramen en deuren mooi passen. Ik lijm de ramen en deuren er echter nog niet in.
De voorkant ga ik nu beplakken met baksteenmotief en dun plastic card daar waar geen bakstenen komen (ik beplak de gehele voorkant, dus ook over de zojuist gemaakte openingen voor de deuren en ramen).

Aleen de buitenmaten van de gevel snijd ik uit voor het lijmen. Indien een muur iets uitspringt vul ik dat op met nog een stukje plastic card. Het plastic card zelf laat zich goed lijmen met gewoon plasticlijm, het baksteentjesmotief echter niet, hiervoor gebruik ik dan superglue.

Nu kan begonnen worden met het verven van het model. Uiteindelijk ben ik hier nog niet lang mee bezig, maar kennis krijg je met ervaring. Nog even één keer alles controleren of er niet iets vergeten of losgekomen is en daarna reinig ik het geheel met wat water, gemengd met een druppeltje vaatreiniger.

Na het drogen spuit ik de primer er op. Hiervoor gebruik ik een gewone goedkope spuitbus primer. Als de primer droog is controleer ik het model weer.

De kleine details komen beter tot uitdrukking na het gronden. Eventuele oneffenheden kunnen nu nog bijgewerkt worden. Aangezien er bij dit model wat muren wit worden heb ik dit keer ook met een spuitbus witte verf gespoten, om een egaal oppervlak te krijgen. Zo ook de witte raamkozijnen.

Na wat vergelijkingen en ervaringen met verschillende verfsoorten, geef ik de voorkeur aan Tamiya verf. Dit vind ik zelf lekker werken, en het is gewoon met water te verdunnen.

Ik zet alle potjes verf op tafel die in de buurt komen van de kleuren op de originele foto.

Ik heb redbrown gebruikt voor de lichtere muren, en flatbrown voor het pand rechts in de hoek  Als dit droog is verf ik er een tweede laag op om een betere dekking te krijgen.

Vervolgens neem ik de ramen onder handen, die bijna overal donkergroen worden.

Ik heb natoblack gebruikt voor de raamkozijnen van het voorste gebouw en voor sommige deuren. Rest nu nog het accentueren van bijvoorbeeld deurknoppen, regenpijpen en dergelijke kleine details. Als laatste ga ik het model van een blanke matte lak voorzien, om het verf te beschermen.
Voor de daken heb ik gebruik gemaakt van een plaat Volmer dak steen motief. Hier in de Verenigde Staten is dat nog al duur, zo'n zes dollar per stuk, en moeilijk verkrijgbaar. Tevens heb je er al gauw drie nodig. Om die reden heb ik er een latex mal van gemaakt, waardoor ik nu de daken zelf kan gieten van hars, hierdoor bespaar ik mij zelf wat geld, en dat is weer gunstig voor het kopen van treinen.
De manier van het maken van de daken is hetzelfde als het gebouw, echter let wel op het motief van de dak steen, dat ze niet omgedraaid zijn. Ook even opletten voor de hoeken, want die moeten mooi uitkomen, als deze niet onder de juiste graden worden gesneden wordt het scheef, en dat valt gauw op, even uit tekenen op een stuk klad papier.
Aufhagen heeft een mooi set je, speciaal voor doe het zelfers, met dakranden, ik bedoel de dak stenen op het top van het dak dus. Dit is helaas bij mij niet verkrijgbaar dus moest ik op andere gedachten komen. Amerikaanse huizen hebben geen daken zoals wij in Nederland kennen. Dus hebben de plaatselijke hobby winkels daar ook geen materialen voor.

Wat ik hier heb toegepast, is een halfrond profiel van Evergreen styreen.

Dit heb ik met de vijl bewerkt om enigszins een dakrand na te bootsen. Het is beter dan geen dakrand, maar mocht ik later in het bezit komen van dakranden, dan is het zo veranderd.
Ik heb de daken los gemaakt van het gebouw zelf, het zijn aparte stukken geworden. Hierdoor kan ik later gemakkelijker bij lampjes komen, en is het monteren van het glas en gordijnen ook eenvoudiger, aangezien je nu nog van onderen en boven in het gebouw zelf kunt komen.
Het gehele gebouw en de daken zijn afzonderlijk geverfd en in clear coat gespoten.
De ramen op de daken maak ik van crystal clear, eigenlijk is het een ander merk maar wel hetzelfde spul, en van het gebouw zelf maak ik ze van een doorzichtig velletje, net zoals bij Pola bouwdozen.
Van mijn vader heb ik nog een aantal doorzichtige velletjes die hij voor zijn postzegel verzameling gebruikte.
Met de computer maak ik dan nog even gordijnen en het project is voorlopig klaar. Voorlopig want ik wil nog de bedrijfs namen en huis nummers er op zetten. Ook denk ik om evt. interieur aan te brengen in de "chinees" op de hoek.
Bij het maken van de daken, en de laatste afwerkingen mis ik toch wel de mogelijkheid om even langs het origineel te kunnen lopen om naar details te kijken die op de foto niet zichtbaar zijn.

Zo weet ik niet zeker of twee van de daken nu plat zijn of niet. In Dordt, voor zover ik mij herinner, en kan zien op foto's van andere gebouwen, komen er haast geen platte daken voor.

Ook staat er op mijn foto een auto voor de gevels van twee winkels, waardoor ik niet kan zien hoe het er echt uitziet en in wat voor kleur, hier heb ik dus mijn fantasie zijn gang laten gaan.
Van dhr. W. de Goede, uit Dordrecht, heb ik informatie en foto's gekregen die mij nu een stuk verder helpen met dit project.
Het hoekpand is momenteel een Chinese snackbar / -afhaal centrum.

Dankzij dhr. W. van Schaardenburg weet ik nu dat dit pand nummer 206 is.
De andere huis nummers zijn 208, 210 en 214. Nummer 212 zal vervallen zijn doordat dit pand aan de voorzijde geen ingang meer heeft.
De pijp op het horeca-pand is toevallig een eis, die door de milieu dienst is opgelegd. In de buurt van het pand was namelijk sprake van stank-overlast.

Dankzij deze foto's van dhr. W. de Goede, weet ik nu ook dat dit huizenblok dateert uit 1660, zie de twee schilden welke op de muur zijn bevestigd.

1 met dank aan dhr. M. Veerman voor de benaming van dit gereedschap.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 July 2012

NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info