NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info

Tilly models, en station Zetten-Andelst.

 

De bouwdozen van Tilly models zijn anders dan de doorsnee bouwdozen van bijvoorbeeld Kibri, Pola, Faller en Volmer. In plaats van gekleurde plastic onderdelen, bestaan de Tilly models bouwdozen uit giethars, hetzelfde materiaal als Artitec gebruikt in zijn bouwdozen.

Het bewerken en bouwen met dit materiaal gaat op een geheel andere manier als bij de klassieke bouwdozen. Ook moet het gebouwde model geschilderd worden. Ondanks dat het in het begin moeilijk lijkt om deze bouwdozen te bouwen, valt het toch best mee. Het resultaat is zelfs mooier dan een klassieke bouwdoos.

Dit artikel gaat dus over het bouwen met Tilly models bouwdozen, en wel in het bijzonder de set "station Zetten-Andelst". Ondanks dat hetzelfde soort giethars gebruikt word als bij Artitec, gaat het bouwen van een Tilly models bouwdoos eenvoudiger en sneller. Het grote verschil met Artitec zit hem namelijk in de manier waarop de onderdelen gegoten zijn. Zijn deze bij Artitec vlak gegoten waardoor het onderdeel aan een kant gedetaileerd is, zo zijn de onderdelen bij Tilly models rechtopstaand gegoten waardoor niet alleen bijde kanten gedetaileerd zijn, maar is er ook veel minder voorbereidend werk, zoals schuren en (pas) vijlen nodig.

Mijn eerste kennismaking met Tilly models was ik meen in 2003. Dit was door middel van het ruilen met een Amerikaans product tegen 2 Tilly models bouwdozen. Later is er nog een ruil geweest tegen een Mastica hondekop ombouwset, ook tegen 2 Tilly models.

Ikzelf heb in de zomer vakantie van 2005 een stuk of 12 Tilly models er bij gekocht en al deze zal ik in dit artikel plaatsen. Aangezien ik met de bouw van het station set nog moet beginnen, al staan de eerste muren van het station zelf al in elkaar, zal dit artikel dus om bepaalde tijden uitgebreid worden.

Dan nu alvast wat foto's:

Klik op de foto's voor een grotere afbeelding.

Let op de bouw werken zijn nog lang niet klaar geverfd, en bevinden zich dus nog in een begin fase. Het eind resultaat word uiteraard mooier en strakker als het verfen eenmaal klaar is.

Het bijgebouw en de baanwachters woning.
Het station.
De doos met al het moois van binnen.
De muren van het station staan al in elkaar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 July 2012

NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info