NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info

Walthers draaibrug.

 

Dit artikel gaat over de plaatsing van de draaibrug van Walthers, in een wegneembaar module.

De draaibrug zelf heb ik gebouwd in 2002, althans uitgaande van de kassabon welke ik in de doos vond. Van het bouwen van de draaibrug zelf heb ik geen foto's maar mechanisch is dit een eenvoudig bouwpakket, en dit is zo gebeurd.

Het elektrische gedeelte kan voor beginners echter wel wat moeite geven, maar dit is niet echt moeilijk als je maar goed op de onderdelen in het schema let.

Dit wegneembaar module maak ik voor de vaste modelbaan ter plaatse van een raam, en wel om de reden dat ik ooit nog eens bij het raam moet kunnen komen. Het zal in de praktijk haast nooit verwijderd worden.

Het oppervlakte van dit module is groot genoeg om de draaibrug in gesloten stand te plaatsen, zij het wel dat ik het gordijn voor het raam moest verwijderen omdat de draaibrug daar bij het openen tegen aan draait.

De draaibrug overspant een rivier met golvend water, zie het artikel “silicone” water. Aan beide oevers is een dijk geplaatst.

Walthers raad aan om een sterke en vooral vlakke ondergrond te hebben voor de plaatsing van de draaibrug, om een goede werking te garanderen. De bodem is gemaakt van 19 millimeter dik multiplex wat tevens gebruikt is voor de plaatsing van de brughoofden. Verder is de module afgewerkt om uniform bij de rest van de modelbaan te passen.

Het elektrische gedeelte wordt bediend met een schakelaar welke de draaibrug opent en sluit. Dit werkt met behulp van twee micro schakelaars welke onzichtbaar ingebouwd zijn in de draaibrug en brughoofd.

Er is echter geen beveiliging ingebouwd welke voorkomt dat een trein bij geopende brug door rijdt. Dit zal zelf aangebracht moeten worden. In de toekomst maak ik daar een elektronische schakeling voor, die de bediening en beveiliging met het bedienen van 1 schakelaar uitvoert.

Ik heb twee video clips gemaakt welke laat zien hoe de brug draait.

 

Om deze video clips te kunnen afspelen moet U Real player of Window media player op uw computer hebben geïnstalleerd. Klik hier om de gratis Real player te downloaden. Klik hier om de gratis Windows media player te downloaden.

Deze video clips zijn in 3 verschillende formaten te downloaden. De download tijd is afhankelijk van Uw internet verbinding.

 

De Walthers draaibrug in actie, clip 1.

Speelduur: 1.01 minuten.

Real player 1.6 MB
Windows media player medium 2.0 MB
Windows media player high 7.0 MB

 

De Walthers draaibrug in actie, clip2.

Speelduur: 0.53 minuten.

Real player 1.4 MB
Windows media player medium 1.3 MB
Windows media player high 4.7 MB

Door op de foto's te klikken ziet U een grotere afbeelding, in een nieuw venster.


 

De locatie in mijn modelbaan van het wegneembaar module met de draaibrug over een rivier.
De draaibrug geplaatst om locatie van de brughoofden te bepalen. Dit is een nauwkeurig werkje om een juiste werking van de draaibrug te garanderen.
Alles wat stevig moet zijn is van hout gemaakt en de rest van de  scenerie wordt gemaakt van piepschuim en papier-maché.
De dijken, worden opgebouwd met stukken piepschuim, welke als opvul materiaal in de verpakking van o.a. meubels en elektronische apparaten zit.
De draaibrug nogmaals ingebouwd om een goede werking te controleren.
De draaibrug moet in lijn staan met de brughoofden en ook de hoogte is belangrijk voor een goede werking, zowel voor het draaien van de brug alsmede het door rijden van de treinen.
Alles klopt en nu wordt de scenerie verder gemaakt met papier-maché.
Met een witte grondverf bereidt ik de ondergrond voor om in een water kleur te worden geverfd.
Het ruw inkleuren van de scenerie doe ik met spuitbussen verf.

Als basis kleur voor het water gebruik ik een groenbruin natuur kleur. Om diepere plaatsen in het water te imiteren maak ik gebruik van zwarte verf.

Langs de oevers een iets lichtere groene kleur.

De scenerie is geverfd en klaar voor het strooimateriaal.

Tevens is de buitenkant van de module in de zelfde kleur als de rest van de treintafel geschilderd om er als een geheel bij te passen.

Het aanbrengen van strooimateriaal langs de oevers in verschillende kleuren en materialen.
Nog wat bosjes riet geplaatst en bijna klaar voor het aanbrengen van het "silicone" water.
De module na het aan brengen van het water. Het gras is overigens statisch gras, aangebracht met de statische begrasser, zie het artikel over statisch gras.
Het geheel op locatie en provisorisch aangesloten op een 6 volt batterij.
Een draaibrug overspant het water en de module overbrugt de modelbaan.
De opengaande draaibrug van dichtbij.

Inmiddels is de ruwbouw voor het spoor, die door de achter de draaibrug bevindende kamer loopt, klaar.

Dit is het traject naar het gedeelte België.


 


Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 July 2012

NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info