NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info

Woodland scenics EZ water.

 

Er zijn verschillende manieren om water na te bootsen op de modelbaan.

Het gebruik van echt water is echter niet aan te raden, alhoewel Faller een aantal bouwsetjes heeft waar echt water in word toegepast, zoals een fontein en een watermolen.

In dit artikel laat ik zien hoe water na gebootst wordt met behulp van Woodland scenics EZ water.

Het gebruik van EZ water vraagt wel om een goed voorbereid ondergrond.

Ten eerste de kleur van het water, die afhankelijk is van hetgeen je in model namaakt. Een sloot, plas of rivier hebben allemaal hun eigen kleur van het water. De kleur is o.a.. afhankelijk van de diepte en hoe schoon, of vuil, het water is.

Ook de weerspiegeling van de omgeving heeft een effect op de kleur van het water.

Er zijn twee manieren om kleur in het water aan te brengen. De eerste is door kleur pigmenten te mengen met het EZ water, en de tweede manier is om de bodem te bewerken met strooimateriaal of verf, voor het gieten aan het EZ water.

Ten tweede moet de ondergrond waterdicht zijn en bestand tegen een, tijdelijke, hoge temperatuur. Dit omdat het EZ water gesmolten word, waarbij het heet en vloeibaar is tijdens het aanbrengen.

Wanneer het EZ water gesmolten is moet het direct aangebracht worden aangezien het snel uithard. Met behulp van hete lucht uit een verfstripper kan het EZ water tijdelijk ter plaatse gesmolten worden om bijgewerkt te worden. Met een mesje of een passer kan in het water gekrast worden om het daarna eventjes met de verfstripper te verwarmen om detail in het water aan te brengen.

Binnenkort plaats ik hier een video clip welke laat zien hoe het EZ water aangebracht wordt.

Om deze video clip te kunnen afspelen moet U Real player of Window media player op uw computer hebben ge´nstalleerd. Klik hier om de gratis Real player te downloaden. Klik hier om de gratis Windows media player te downloaden.

Deze video clip is in 3 verschillende formaten te downloaden. De download tijd is afhankelijk van Uw internet verbinding.

 

Het aanbrengen van Woodland scenics EZ water.

Speelduur: 2.33 minuten.

Real player 4.1 MB
Windows media player 5.5 MB
Windows media player high 22 MB

Door op de foto's te klikken ziet U een grotere afbeelding, in een nieuw venster.


 

Het product EZ water van Woodland scenics bestaat uit kleine plastic(?) balletjes. Deze worden in de oven verwarmd totdat het geheel in een vloeibare massa is gesmolten.
Een wegneembaar gedeelte van mijn module modelbaan, waar een brede sloot onder het spoorwegviaduct komt.
EZ water is glashelder wanneer het na het smelten uitgehard is. Om het water een kleur te geven moet de bodem voor het aanbrengen gekleurd worden. Dit heb ik gedaan met strooimateriaal welke over een geverfde bodem is aangebracht.
Ook de struiken en riet bij de oevers plaats ik, voor het aanbrengen van EZ water.
Om diepte na te bootsen worden donkere kleuren aangebracht op de plaatsen waar je dat wilt, meestal naar het midden toe.

Eventueel details in het water moeten ook voor het aanbrengen van EZ water geplaatst worden, zoals dit roeiboot.

Het resultaat na het gieten van het gesmolten EZ water.

Vanwege het snel uitharden van het gesmolten EZ water heb ik geen foto's van het gieten, maar wel een videoclip.

Het water is echt glashelder en ziet er werkelijk net echt uit. Je kan alles zien wat in het water is, dus een goed voorbereid bodem is een must.

 


Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 July 2012

NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info