NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info

Woodland scenics wegenbouw systeem.

 

In dit artikel laat ik zien hoe een straat of asfalt weg gemaakt word met behulp van Woodland Scenics "Smooth it" road system. Dit bestaat uit een wit poeder dat, eenmaal gemengd met water, er uit ziet als een soort gips. Met dit verschil echter dat het minder lucht bellen gaatjes heeft als het uitghard is. Het is vrij eenvoudig en snel aan te brengen, en met een beetje schuren kan je het mooi afwerken en zoals de naam van het product zegt, het resultaat is een fijn glad wegdek.

Woodland scenics heeft twee kleuren verf in het assortiment, zwart en grijs voor een asfalt dan wel een betonnen wegdek. Deze verf is echter wel duur en kan in een willekeurige winkel vervangen worden met een op water gebaseerd verf.

Ook de benodigde tape, waar het wegdek in word gegoten, is te vervangen bij elke doe het zelf winkel. Het is gewoon een tochtstrip tape, hetzelfde wat Woodland scenics verkoopt, maar dan duurder.

Ik heb het systeem gebruikt en ik maakte zowel een asfalt weg als een klinker weg met tramrails er in. Ik gebruik trouwens gewoon rails, en geen speciaal straat spoor rails.

Door op de foto's te klikken ziet U een grotere afbeelding, in een nieuw venster.

Asfalt weg.  
De benodigde materialen. Tape, Smooth it, verf, een mengbakje en een spatel.
Het mengen van het poeder tot dat het een dik papje is geworden.
Daar waar het wegdek komt, is er met het tape een omranding gemaakt. Het zojuist gemaakte papje komt hier tussen in.
Net zolang tot dat het geheel is opgevuld.
Nu komt de spatel in actie om het mooi egaal te maken.
En nu wachten tot dat het droog is. Eventueel nog een tweede laag aanbrengen als het niet dik genoeg is.
Om lekken te voorkomen monteer ik een stukje afval hout aan het uiteinde.
Wanneer het geheel droog is kan de tape weg genomen worden . Hierna het overtollige materiaal, wat aan de buitenkant van het wegdek is, wegnemen.
Met schuur papier word het wegdek mooi glad gemaakt en kan de ronding in het wegdek geschuurd worden. Dit brengt overigens een grote hoeveelheid aan stof, dus houd de stofzuiger naast het schuur papier, anders komt alles met een laagje sneeuw onder te zitten.
Als het eenmaal geschuurd en schoon gemaakt is kan het wegdek geverfd worden. Dit doe ik gewoon met een kwast, in de rijrichting van het wegdek.
Wanneer het droog is markeer ik met plakband de witte strepen, die ik met hetzelfde soort verf aanbreng. Neem geen plakband die zich te vast aan de ondergrond hecht, anders trek je de eerder aangebrachte verf er zo van af.
En zo ziet het er uit als het plakband is weggenomen.
Nu nog wat zebrapaden aanbrengen tussen de gebouwen.
En het gaat er al op lijken.
Straat spoor (tram).  
Als eerste heb ik het rails gelijmd op de ondergrond. Tevens heb ik de aansluit draden en onderbrekingen in de spoorstaaf aangebracht, zodat dit later geen probleem word.
Op dezelfde manier als bij de eerder getoonde asfalt weg, word het "Smooth it" product aan gebracht, over het rails heen, wat door de straat komt te liggen.
Dit moet in een paar lagen aangebracht worden omdat het rails onder het wegdek moet komen. Wanneer het uitgehard en dik genoeg is kan ook hier het tape worden verwijderd.
Als eerste heb ik meteen het wegdek glad geschuurd en het rails schoon gemaakt. Tevens ruimte in het wegdek aangebracht voor de flensen van de wielen.
Spanning op de rails om te kijken of de tram goed kan rijden.
Ik koos er voor om dit wegdek uit klinkers te maken. Met een zaagblad en een scherp soldeer hulpstuk heb ik groeven in het wegdek gemaakt om klinkers te imiteren.
Inmiddels heb ik een betere manier gezien om dit te doen. Voor de volgende keer dus.
Met verschillende kleuren word het wegdek geverfd om een zo goed mogelijk imitatie van klinkers te maken.
En toen dacht ik eraan om ook een fietspad aan te leggen.
Die in zijn geheel parallel met de klinker weg komt te liggen.
Zoals het tegenwoordig in Nederland is, een rood fietspad. Behoorlijk lastig voor mij om de juiste kleur rood te vinden, want ik kan niet even buiten kijken. Dat is het nadeel als je aan de andere kant van de oceaan woont.
Ook hier worden de witte strepen op dezelfde manier aangebracht als op de asfalt weg. Echter trok ik de eerste keer het rood er van af, dus moest het opnieuw gedaan worden.
Het is nog lang niet klaar, het fietspad moet nog afgewerkt worden tussen het wegdek, en de bebouwing.
De hier achter hoog liggende stad met centraal station wordt uit het zicht genomen door een afscheiding te maken met een winkel straat.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 July 2012

NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info