NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info

Kanaal brug

 

Pola is in de jaren negentig uitgekomen met een Nederlands kanaal brug in de meistermodel serie. Eigenlijk zijn er twee van deze bouwdozen nodig om een kompleet brug te krijgen zoals op deze foto te zien is.

Bij navraag bij hobby winkels bleek dat Pola helaas een te kleine oplage heeft uitgebracht.

Zelfbouw werd dus noodzakelijk.

 

In 2007 (?) heeft Faller enige Nederlandse Pola modellen opnieuw uitgebracht, waar onder de ophaal brug. (kanaal brug) Tevens had ik het geluk dat er op het moment van mijn vakantie in 2007 in alle modelbouw winkels een aanbieding was van deze Nederlandse modellen.

Ik kon het niet in de winkel laten liggen, dus heb ik nu o.a. twee originele ophaal bruggen. Gelijk een kans om ze met elkaar te vergelijken.

Klik op de foto's voor een afbeelding in hogere resolutie en afmeting, indien aanwezig.


 

Deze foto is afgebeeld op de achterkant van de originele Pola doos, welke ik van dhr. R. Loos gekregen hebt.

 
Na deze doos ontvangen en bestudeerd te hebben werd een bezoek aan de hobby winkel gebracht. Met deze doos als begeleidend referentie materiaal, werd een rondleiding in de winkel gemaakt langs alle aanwezige bouwmaterialen.
   
Voor de imitatie van de houten vloer van de brug werd een plaat styreen aangeschaft. Voor het bovenste hef gedeelte en de hekwerken werd strip styreen uitgekozen in twee verschillende profielen, vierkant en rond.

Om op een eenvoudige manier de poort te maken koos ik van het merk DPM een set je met vier muur plaatjes, waar van twee reeds de ronde opening hebben, maar niet hoog genoeg, en twee met een rechthoekige opening van dezelfde breedte.

In een andere hobby winkel, waar meestal dames hun benodigdheden kopen, vond ik de overige artikelen.

 
De versieringen voor op de poort, de vogel en de kettingen werden gevonden in deze winkel als zijnde attributen voor het versieren van kleding, de vogel is origineel bedoeld om aan een halsketting te dragen.
   
De halsketting komt mooi van pas als ketting voor de brug. Na een twee uurtjes winkelen had ik alles voor ongeveer 25 dollar gevonden.

Let wel dat ik daarmee voldoende materiaal hebt om twee bruggen te bouwen, en zelfs nog voldoende styreen over hebt voor andere projecten.

Op deze foto ziet U de onderdelen zoals ze zijn zonder bewerking. In het midden de plaat styreen met houten planken motief, boven, zowel links als rechts, de kettingen, daaronder de versieringen voor de poort, met de vogel.

 
Zoals te zien is hebben de bruine steentjes motief muur platen al een mooi gevormde opening om de poort van te gaan maken.
   
Als eerste maak ik de poorten. Ik maak van een stukje wit styreen een plaatje met de zelfde afmetingen als de bruine muur plaatjes, zie 1.

Door een muur plaatje met rechte en een muur plaatje met ronde poorten aan beide kanten van dit styreen plaatje te lijmen, zie 2, en wel 180 graden gedraaid en iets versprongen, krijg ik de gewenste hoogte.

Door het witte styreen plaatje als lijdraad te nemen, snij ik het stuk wat boven het witte plaatje uitsteekt af. Dit komt onder aan de andere kant er bij, zie 3.

 
Nu zaag ik het binnenste gedeelte er uit, en met een vijl maak ik de ronding boven aan de poort mooi rond, het is eenvoudig te doen daar de ene kant al rond is. Van een plaatje versiering, zie 4, snij ik vier hoeken uit. Deze worden aan de bovenkant van beide kanten aan de poort gelijmd. Wanneer het klaar is ziet het er uit als de foto hier onder, het roodbruin poortje.
   
Nu lijm ik aan weerszijden een styreen strip die aan beide kanten ongeveer een millimeter uitsteekt.

Aan de bovenkant komt een 6 millimeter vierkant profiel van styreen, en hier komt alles om te draaien. Met 1.5 en 0.75 millimeter vierkant profiel ga ik deze balk verfraaien.

Aan het bovenste gedeelte van het 6 millimeter vierkant balkje, komt op de beide uiteinden een rond buisje, ook van styreen, waar van de inwendige afmeting 2 millimeter is.

 
Hier komt later een metalen staaf door waar dus het ophaal gedeelte om draait. Als laatste word met superglue de vogel in het midden gelijmd, dit word dan de voorkant van de brug.
   
Met vierkant profiel, 4 millimeter, maak ik het ophaal gedeelte. Door de foto van hiernaast te bekijken, ziet U hoe het er uit komt te zien. De inwendige profielen zijn rechthoekig en met een zelfde hoogte als de vierkanten, ongeveer 4x2 millimeter.

Het wegdek word gemaakt van een plaat styreen met een balken motief. Hier is eenvoudig een hout motief van te maken door met schuurpapier er zachtjes over te krassen, in de lengte richting.

 
Met H balken, 4 millimeter, maak ik de draag balken van het wegdek. Deze worden van onderen er aan gelijmd. Aangezien ik de brug beweegbaar wil maken, maak ik een scharnier in het wegdek gedeelte. Dit doe ik met een 2 millimeter staal draadje en styreen buis met een inwendige diameter van 2 millimeter.

Dit buisje snij ik in drie delen, en daarbij het middelste gedeelte twee keer zo groot als de uiteinden. Door dit in het midden van de twee weg dekken te lijmen ontstaat een scharnier. Dit is op de foto's hier boven en onder links te zien.

   
 
Aangezien de brug over water komt, op de modelbaan, en het water reflecterend is moet ook de onderkant van het wegdek een beetje fraai worden. Er komen draag balken om de houten latten van het wegdek te ondersteunen. Duidelijk hoeft dit niet want alleen de weerspiegeling is zichtbaar. Hiervoor gebruik ik weer de 4x2 millimeter profielen. Zie de foto rechts boven.
   
Om het ophaal gedeelte draaibaar te maken, wordt op de zelfde manier als het wegdek een scharnier inrichting gemaakt.

Op de foto links is dit te zien. Het eerder omschreven buisje boven op de poort krijgt een metalen draad welke in het buisje van het ophaal gedeelte past.

Later wordt dit met superglue vast gelijmd aan de binnenkant van het ophaal gedeelte. Later, want het moet nog geverfd worden als het klaar is.

   
Als de onderdelen klaar zijn wordt het in elkaar gezet en op werking gecontroleerd. Elk gedeelte moet lekker kunnen draaien zonder vast te lopen. Later als het geverfd is zal het nog wat stroever gaan, dus een beetje speling nu is geen probleem.

Aangezien ik niet wil dat de Preiser mensen van de brug in het water vallen, wil ik er een hekwerk bij hebben. Dit is op het model van Pola, en in werkelijkheid ook.

In de winkel kon ik geen hekwerk vinden wat er bij past.

 
Op de volgende foto's kunt U het resultaat zien van mijn zelf gemaakte hekwerk. Ik neem hier voor een 2.5 millimeter vierkant profiel van styreen, en neem voor de bovenste reling een 1 millimeter rond profiel van styreen en voor de onderste reling een styreen profiel van 0.5 millimeter. Dit laatste is echter te dun en zal met slechts een beetje lijm oplossen, en zacht worden. Het breekt dus gauw af. Beter is om het uit messing te maken. Dit zal stukken steviger worden.
   
Op deze foto ziet U de voorkant, met duidelijk de vogel. Na lang zoeken in de winkel kwam ik dit tegen als voorwerp wat aan een hals ketting gedragen kan worden. Het leek mij wel geinig om dit als ornament te gebruiken voor deze brug.

Als laatste monteer ik nog twee ronde stangen aan beide kanten van de voorkant van de brug, welke de poort ondersteunen. Dit heb ik uit 2 millimeter rond plastic gemaakt, welke ik nog over had van een bouwpakket. Het styreen lijkt mij iets te slap voor dit doel.

 
Bijna nog vergeten te vermelden dat ik het steentjes motief van de poorten weg genomen hebt door het met puty op te vullen en daarna glad te schuren. Bij sommige ophaal bruggen zijn de poorten met houten latten afgewerkt, deze heeft een gladde afwerking. Een bakstenen poort heb ik zelf nog niet gezien.
Nu is het tijd voor het verven. Eerst wordt het geheel gewassen in een sopje van een beetje vaat reiniger, om vet te verwijderen, waardoor het verf beter hecht.

Na goed drogen heb ik het geheel met grijs primer gespoten. Ik wil het in wit, maar niet al te schoon. Ik spuit daarom dus met wit verf op een grijs achtergrond.

Of dit werkelijk verschil uitmaakt weet ik niet, maar het is uiteindelijk een soort donker wit geworden.

 
Dit gebeurde met spuitbussen. De rest is met tamiya verf geverfd, welke zich heel lekker met water laat verdunnen. Het wegdek heb ik eerst met flat earth geverfd. Dit gaat met een druppeltje verf aan de kwast op het plastic, en daarna maak ik de kwast nat met water, waarbij ik het dus mengt op het plastic. Hiermee kan een oneven verflaag aangebracht worden, waardoor het er oud uit komt te zien.

Nadat dit droog was deed ik op dezelfde manier het nog eens over, maar dan met red brown. Het resultaat is enigszins te zien op de foto hier onder. Zoals ook te zien is heb ik het hekwerk gewoon wit met zwart geverfd. Eerst was het geheel in wit, maar ik vond het te licht overkomen, vandaar dat de reling van het hek zwart is geworden, net zo als de poort steun palen.

   
Nadat het geheel is geverfd wordt het ophaal gedeelte gemonteerd en worden de staal staafjes vast gelijmd met superglue. Uiteraard wel eerst gecontroleerd of het allemaal nog lekker beweegt.

Nu volgt het aanbrengen van de ketting. Op het wegdek zijn twee paaltjes gemonteerd met een 1.5 millimeter gaatje er in. Ook is er een 1.5 millimeter gaatje in het ophaal gedeelte gemaakt.

De hals ketting word door midden geknipt en met superglue aan de poorten gelijmd, zoals op de foto links te zien is.

 
Dit gaat met een tandenstoker want te veel lijm zal de ketting als een gelaste ketting doen overkomen. Nu worden de kettingen een voor een door het paaltje op het wegdek gestoken, en door het ophaal gedeelte. De kunst is hier om de kettingen niet te verdraaien en op gelijke lengte te houden, anders zal een van de kettingen slap hangen en de andere strak. Ik heb dit opgelost door een 0.5 millimeter styreen staafje door de ketting te steken en zo te controleren of het klopt. Door telkens het staafje door een link te verleggen, kan de ketting ingesteld worden.

Wanneer alles naar wens is word het met superglue vast gelijmd. Heel belangrijk is om het te lijmen met de brug onderste boven, anders gaat het lijm zeker naar beneden en hebben we weer een gelaste ketting. Hierna wordt het afgeknipt en bijgewerkt met een vijl. Nog even wat verf er over en klaar is Kees.

   

Hier de brug in opgehaalde stand...

...en hier de brug van de andere kant...

...neergelaten van achteren...

... en van voren.

 
In de toekomst monteer ik onder deze brug een motor, waardoor hij automatisch omhoog en omlaag gaat. Hiervoor heb ik twee oog haken aangebracht, welke niet te zien zijn op de foto's.Hoe ik dit oplos weet ik nog niet, of met een draad welke om een haspel draait of met een stang welke dus door een mechanische overbrenging duwt en trekt. Aan de kade muren en draag balken in het water ben ik bezig, maar dat hoort eigenlijk bij een ander artikel.

Tot zover dit project van de zelfgemaakte ophaalbrug.

 


De Faller ophaal brug:
 
   

 


Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 July 2012

NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info