NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info

Stad en dorp

 

De grote stad.

Het maken van een stad op de model baan vergt veel ruimte. Een gemiddeld stads huis is al gauw 10 bij 15 centimeter. Meestal is de ruimte in de lengte richting geen probleem, maar juist de breedte wel. De breedte is nodig om een diepte te kunnen maken, waardoor de stad groter lijkt. Een breedte van 1 meter is al gauw nodig om een beetje diepte werking te kunnen krijgen. Een paar rijen huizen met daar tussen de straten is voor op mijn model baan een minimum eis. Indien de stad slechts van een kant bekeken kan worden, dus zonder al te veel inkijk van de zijkanten, dan hebben de verder naar achter liggende gebouwen aan de achterkant geen afwerking nodig.

Een manier die ik zelf toepast is het door midden zagen van een gebouw, en daar bij het achterste gedeelte naast het voorste plaatsen. Hiermee kan eenvoudig een langere straat nagemaakt worden. Faller heeft zelfs een aantal van haar modellen speciaal voor dit doel van een midden lijn voorzien, waar op het netjes in het midden uitgesneden kan worden, zie de foto hier onder. Ook kan dit tegen de muur aankomen, als laatste model, indien er geen ruimte meer is voor een compleet model.


Achter deze rij huizen kan een achtergrond komen met bomen, die een bos nabootsen, maar ook hogere gebouwen zoals flat's of industrieel gebouwen. Hiervan is slechts de voorgevel al voldoende. De hoogte van de model baan tafel speelt ook hier een rol. Is een tafel te laag dan kijkt men als het ware als een vogel over de stad heen.

Dit is nadelig voor het diepte effect. Het beste is om een model baan tafel op een dusdanige hoogte te hebben dat men er recht tegen aan kijkt. In het echt ziet U tenslotte ook alle gebouwen, treinen en alles om ons heen, recht van voren. Deze maat is niet voor iedereen hetzelfde, denk maar bij een module baan op een treinen show. Kinderen moeten al gauw op een verhoging staan om iets te kunnen zien, langere mensen zie je vaak bukken. Er moet dus een hoogte maat komen waar iedereen wat aan heeft.

Een ander manier van bouwen, met als bedoeling een grote stad te imiteren, is door gebruik te maken van spiegels.

Zo kan er aan het einde van de straat een spiegel worden gemonteerd die pal tegen de huizen aan staat en waarbij het wegdek tot aan deze spiegel loopt. Deze spiegel zal dan de straat met huizen doen weerspiegelen en het langer laten lijken.

Ook kan een rij huizen in een straat afgewerkt worden met een denkbeeldig park. Eventueel kan ook dit park van een spiegel worden voorzien.

Op de bovenste foto ziet U mijn proef opstelling met een tweetal spiegels. Duidelijk is te zien dat de 4 huizen, in het midden, door lopen en het dus langer lijkt te zijn.


Op deze proef opstelling zijn deze huizen nog niet door het midden gezaagd, wat het effect nadelig be´nvloed.

Op de onderste foto zijn deze huizen aan de rechterkant al wel door het midden gezaagd. Nu zal het spiegelbeeld de huizen weer compleet laten zien.

Wat niet te zien is op deze foto, is dat ik aan 3 kanten een spiegel geplaatst hebt. Dit verhoogt het diepte effect want niet alleen word het er voor geplaatste gebouw weerspiegelt, maar ook de tegen over staande spiegel word weerspiegelt.


Hierdoor gaat het oneindig door. Wel moeten de spiegels in een hoek van 90 graden staan, anders gaat het mis.

Een nadeel met deze opzet was het zien van je eigen gezicht. Daar moet ik nog iets op verzinnen. Dit viel bij bezoekers niet meteen op maar pas na een tijdje kijken. Het meest voorkomend zal gewoon 1 spiegel zijn, welke een straat doet verlengen. De zijkanten van de spiegel kunnen afgewerkt worden met diverse attributen, zoals bomen en reclame borden.

Wat ook een voordeel is bij een model baan op, bijna, oog hoogte is dat de onderlinge afstand tussen de gebouwen steeds kleiner kan worden naarmate het dieper wordt.


Een ander voordeel is dat een achter gelegen stuk spoor uit het zicht genomen kan worden door gebouwen te plaatsen welke hoger zijn dan de treinen die er op rijden. Dit kan ook een schaduw station zijn. Als nadeel is het moeilijker te bereiken bij eventuele storingen.

Een stad kan ook in een hoek van de model baan geplaatst worden waarbij het minder ruimte in neemt, en met spiegels toch groot kan overkomen.

Een voorbeeld is op deze foto te zien, welke op Eurospoor 2001 in Maastricht is genomen.


Een Nederlandse stad met Nederlandse modellen.


Bij het maken van een model baan naar Nederlands voorbeeld moeten natuurlijk die Nederlandse kenmerken naar voren komen, waardoor het er niet Duits uitziet. Of Amerikaans indien men zoals ik, hier haast niets anders kan kopen. Een gedeelte van een bepaalde stad compleet uit beelden, bijvoorbeeld Dordrecht, is haast niet te doen. Dit vraagt veel zelfbouw. Alhoewel iemand een gedeelte van de oude stad heeft nagebootst, met een zeer goed detail, zie de foto hier onder.Deze foto, is ook genomen op Eurospoor 2001 in Maastricht. Het is de grote kerk van Dordt bij het begin van de Voorstraat, daar waar de witte bus staat.

Wat ik op mijn model baan wil gaan uit beelden zijn gebouwen van verschillende merken, die toch een Nederlands karakter brengen. Dit vul ik dan aan met zelf gebouwde modellen die in Dordrecht bestaan.

Door slechts een aantal typische gebouwen van Dordrecht op de voorgrond te plaatsen, en de niet Dortse gebouwen als "vulling" te gebruiken, hoop ik een klein stukje Dordrecht te creŰren. Wat er verder bij hoort is een aantal kanalen en een haven met pak huizen.

Net als bij het gedeelte over treinen, ga ik ook hier proberen zoveel mogelijk informatie te plaatsen van Nederlandse gebouwen in de schaal half O.

Van die modellen waar ik zeker van weet dat het een echt bestaand model is, probeer ik een foto te zoeken, om die gezamenlijk met een foto van het model, te plaatsen in een tabel. Indien ik informatie  van het origineel hebt, plaats ik dat ook, met een eventuele verwijzing naar een website.

Om de laadtijd redelijk te houden heb ik de informatie in drie categorien gesplitst. Echt Nederlandse modellen welke uitgebracht zijn, modellen gemaakt naar Nederlandse stijl en als laatste modellen welke met enige aanpassing als Nederlands toegepast kunnen worden.

 


Nederlandse modellen

Nederlandse stijl

Nederlands, met enige aanpassing
Kies een categorie door op een van de foto's te klikken.

Tot slot, wat is in een "merk" naam?

Auhagen, maakt produkten voor haar eigen merk, maar levert ook Heljan gebouwen onder haar naam.

Artitec, maakt uitsluitend Nederlandse, Duitse en Franse resin modellen voor haar zelf, maar werkt ook samen met een Scandinavisch bedrijf voor de Scandinavische markt.

Faller, sommige van haar modellen verschenen vroeger ook bij Atlas. Nu, na de overname van Pola, maakt zij ook "exclusieve" modellen voor Walthers (waarschijnlijk vanwege de Pola overname?).

Heljan, het bedrijf dat exclusieve Walthers modellen uitbrengt. Nou ja exclusief. Zo maakt Heljan
"Walthers" gebouwen die nu ook bij
Trix "tijdelijk als exclusief model" verschijnen, maar wel duurder. Verder levert dit merk oa. haar eigen produkten aan Auhagen, Con-Cor, LifeLike, IHC en Walthers.

Holland Scale, maakt uitsluitend Nederlandse modellen voor haar eigen merk.

Kibri, maakt uitsluitend voor haar eigen merk.

Piko, levert modellen uit haar eigen produktie aan Con-Cor en ModelPower.

Pola, sinds 1998 overgenomen door Faller, levert, of leverde, sommige van haar modellen aan Atlas, Con-Cor, IHC, Lionel, ModelPower, Oregon Rail Supply en Walthers. Ook maak (maakte) Pola gebouwen uitsluitend voor een van deze merken, die dus niet bij Pola zelf te verkrijgen zijn (waren).

Revell, leverde haar eigen modellen ook aan IHC.

Tilly models, maakt uitsluitend resin modellen voor haar eigen merk.

Volmer, maakt uitsluitend voor haar eigen merk.


Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 July 2012

NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info