NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info

Vitrine model 2.


Na eindelijk mijn eigen huis gekocht te hebben, en dus hopelijk nooit meer te gaan verhuizen, werd het tijd voor nieuwe en mooie vitrines. De vitrines welke ik eerder gebouwd had en welke beschreven staan in het vitrine 1 artikel heb ik nu niet meer. Deze zijn met de verhuizing van uit mijn laatste huur woning niet meer mee gegaan.

Ik zal dus nieuwe moeten gaan bouwen. Om ideen op te doen ben ik op het internet gaan surfen en heb ik in winkels gekeken hoe die hun koop waar uit stallen. Ik had al gauw besloten om vitrines te gaan maken met behulp van boekenkasten. De vijf boekenkasten waren al gauw gevonden en in elkaar gezet zoals het hoort, volgens de handleiding. Ze waren een voor een naast elkaar geplaatst, en dus nog niet aan elkaar gemonteerd.

Als locatie heb ik het gang pad boven gekozen want ze pasten daar mooi langs de muur. Genoeg ruimte om er langs te lopen en stil te staan om de treinen te bewonderen. De kleur werd wit omdat het licht is en goed bij de trap leuning past. Boven aan de vijf boekenkasten heb ik een sierlat gemonteerd die de zelfde kleur heeft als de trap leuning.

Ze zijn echter eerst gebruikt als boekenkast met mijn verzameling video banden. Ik was begonnen met het uit ruimen van de video banden, alvorens de boekenkasten te gaan ombouwen. Ik maakte echter de fout om de boekenkasten een tijd lang leeg te laten, tot dat ik op een dag thuis kwam van mijn werk en mijn vrouw alle vijf de boekenkasten gevuld had met wasgoed. Dus dan nog maar even wachten met die treinen uit te stallen.

Toen mijn vrouw op haar eigen ging wonen, met de kinderen, en ik dus het rijk aleen kreeg, werd het echt tijd om langs de doe het zelf winkel te gaan. Als eerste heb ik raamkozijn panelen gekocht waar ik extra boekenplanken van maakte. Het is tenslotte de bedoeling dat er veel treinen in gaan, op dit moment moet ik er een dikke 370 in kwijt.

Aangezien de zijkanten van de kast dun zijn heb ik tussen de boekenkasten in houten balken gemonteerd. Hierdoor staan ze lekker stevig aan elkaar vast en heb ik ongeveer 6 centimeter om de scharnieren en het frame van de ramen te plaatsen, waardoor bijna de gehele binnenkant te zien is. Als raam gebruik ik een dun plasticglas in een houten frame. Deze houten frame is opgebouwd uit profielen die ik zelf gemaakt hebt op de zaagtafel en freesmachine.

De ramen draaien naar links open en worden met behulp van magneten dicht gehouden. Met een klein houten knopje gaan de ramen open. Het onderste gedeelte van de boekenkast is niet te gebruiken als vitrine en daar om heb ik er dichte kleppen voor gemaakt, welke naar onder open gaan. Hier kan ik mooi de doosjes van de uitgestalde treinen in bewaren.

Op het moment staan alle treinen zonder rails op de planken, ik weet nog niet of ik in de toekomst dit zal gaan aanbrengen.

Het begin. Een vijftal witte boekenkasten die nooit een boek zullen zien. Afgewerkt met een klein sierlatje aan de bovenkant om in een geheel te komen met de trap leuning.
Eerst  maar van de muur gehaald om het achter paneel goed vast te spijkeren. De orginele boekenplanken zijn op een andere locatie geinstaleerd als voorheen.
Wel goed uit meten waar de spijkers moeten komen anders is het geen gezicht als je mis slaat.
De houten balken welke tussen de boekenkasten komt is hier zichtbaar.
Na alle vijf de boekenkasten grondig nagekeken te hebben, en aan de balken gemonteerd zijn, worden ze keurig netjes in het midden van de muur geplaatst en aan elkaar geschroefd. Later zal ik er niet zo gemakelijk bij kunnen komen zonder eerst alle treinen er uit te moeten halen en dan alle boekenkasten weer los gaan schroefen.

De latten tussen de boekenkasten zijn haast niet zichtbaar als de ramen en klepdeurtjes zijn gemonteerd. Op naar de volgende klus.

 

Als proef heb ik een raam gemaakt om te kijken of mijn idee wel werkt. Het was naar mijn zin dus kon ik het materiaal gaan kopen voor de andere vier ramen. Vanwege het plasticglas was dit het duurste gedeelte van het vitrine project.
Het frame is gemaakt uit zelf gemaakte houten profielen waar in een gleuf het plasticglas zit bevestigd. Deze gleuf zit in het midden van het profiel zodat het klemt, en ik nog plek hebt om de scharnieren en magneten er aan te schroeven.
Inmiddels heb ik in de garage, mijn werkplaats is een beter benaming, de profielen klaar liggen voor de volgende vier ramen. Op deze foto zijn ze net geverfd en drogen ze. Later worden hier frames van gemaakt en zal het plasticglas er in schuiven. Het breedtste profiel is met een schroef aan de andere profielen bevestigd wanneer het plasticglas er in zit. Aan dit profiel worden later ook de scharnieren gemonteerd.
Even terug komen op het sierlatje aan de bovenkant. Deze had ik eerder al aangebracht toen de vijf boekenkasten nog zonder de balken tegen elkaar stonden. Nu is de lengte uiteraard langer geworden dus moest ik er een vul stukje inzetten, wat met de twee lemklemmen op zijn plaats gehouden wordt.

 

 

De vijf ramen inmiddels gemaakt en gemonteerd. Dit karwij heeft het langst geduurd, maar het resultaat mag er wel wezen vind ik, alhoewel ik geen meubelmaker ben zien de ramen er toch redelijk uit.
Op deze foto ziet U inmiddels dat de extra boekenplanken zijn aangebracht. De klijne knopjes om de ramen mee te openen zijn in dezelfde kleur als de armleuning en het sierlat boven de kasten. Het is veel wit maar ik vind het op die manier goed bij elkaar passen. Tevens kan je de geplaatste treinen beter zien.
Inmiddels een weekje of twee verder en de vitrine is voor 99% klaar. De beneden klepjes zijn gemonteerd en nog een aantal afwerking sierlatten zijn aangebracht. Het enigste wat nog moet gaan gebeuren is het wegwerken van de spijkers, door middel van wat vloeibaar hout en een likje witte verf.
In deze ruimte komen dus de lege doosjes van de treinen, welke in de vitrine staan. Ik denk nog een ketting te monteren die er voor zorgt dat het klepje niet helemaal naar beneden open gaat, zodat ik er niet per ongeluk op gaat staan met mijn voeten. Het klepje is van binnen niet geverfd want de verf was op en ik dacht van dat zie je toch niet.

Het witte latje aan de binnenkant moest ik later aanbrengen want er was geen ruimte om de metalen plaatjes voor de sluit magneten te plaatsen. Een foutje in mijn ontwerp, want ik ging er vanuit om de magneten net als bij de ramen aan het frame te monteren.

En zie hier de gehele vijfdelige vitrine kast klaar. Ik moet toegeven dat de foto niet veel detail laat zien maar ik vind het persoonlijk wel een geslaagd project. Nu rest aleen nog het aanbrengen van mijn Amerikaanse trein verzameling.

Aangezien ik een Nederlandse modelbaan hebt, gaan dus de Amerikaanse modellen de vitrine in. Dit was vroeger omgedraaid, tot dat ik er voor koos om dus de Nederlandse treinen te laten rijden in plaats van uit te stallen.

Hier een detail van het scharnier welke tussen de twee frame's in zit. Duidelijk is te zien dat het latje van het frame, welke de scharnieren draagt, breeder is. De kleur komt niet wit over maar als ik de flits van mijn camera gebruikte dan was het scharnier niet meer te zien en werd het een groot wit vlak.
Hier een detail van het knopje om de ramen open te doen. Ook hier geldt hetzelfde van de flits. Het knopje is echter van de zelfde kleur als de trapleuning.
Met de nu volgende foto's laat ik vlug even zien hoe ik de profielen gemaakt hebt. Goed gereedschap is het halve werk. Voorheen toen ik deze gereedschappen nog niet had was ik gebonden aan wat de doe het zelf winkel als kant en klaar materiaal verkocht. Nu kan ik dus van gewoon hout bijna alles zelf maken zoals ik het wil. Wel even een uitgave maar het gemak dient de mens.

Hier ziet u het frame van de onderste klep.

Van een rechthoekig plankje zaag ik een gleuf iets buiten het midden, over de gehele lengte van het plankje. De frames van de ramen hebben overgens aleen deze groef, die in het midden zit. In deze groef heb ik dus het plasticglas zitten. Met uiteraard wat speling om krom rekken te verkomen bij uitzeting vanwege temperatuur verschillen.
Nu draai ik het plankje om en zaag er nog een groef in waardoor er een hoek uit komt. Het verschil met het frame van het raam is dat er nu juist niet een paneel in geklemt word maar er van achter in geschroefd word.
Op de freesmachine word het bijgewerkt waardoor het over de gehele lengte gelijk is. Om de foto beter te doen uitkomen heb ik het beschermkapje weg genomen. Uiteraard zonder deze beschermkap niet frezen. Ook goed op je vingers letten.
Met een andere frees word er een mooie afwerking aan het plankje gefreesd. Ook hier is de beschermkap verweiderd voor het maken van de foto.
En hier het resultaat op een proef plankje. Echter ik had nog niet in de gaten dat ik een fout gemaakt had. Het gefreesde sier randje is aan de achterkant in plaats van de voorkant. Ik had namelijk al twee breede plankjes op deze manier gefreezd.
Een fout die zo hersteld is. Gewoon even het verkeerd gefreesde sier randje weg zagen, en deze weer opnieuw aanbrengen, maar dan dus omgedraaid zodat het sier randje van voren komt en de uitsparing voor het paneel van achteren. Het enigste is dus dat het plankje wat minder breed is.

Inmiddels is de vitrine gevuld met enkele model treinen, maar er is "helaas" niet voldoende ruimte om ze mooi uit te stallen. Vandaar dat er minstens nog eentje bij moet komen.

 

Klik op de foto voor een afbeelding in hogere resolutie en afmeting.

Van mijn dochter kreeg ik een witte boekenkast die ik met haar geruild hebt voor een bruine boekenkast, want het zelfde model, qua afmeting als de andere vijf boekenkasten, was in de winkel niet meer verkrijgbaar.

Deze heb ik echter de helft smaller gemaakt als de andere vitrines vanwege de geringe ruimte naast de deur naar de slaapkamer.

 

Klik op de foto voor een afbeelding in hogere resolutie en afmeting.

En nog is er niet voldoende ruimte voor de Amerikaanse model trein verzameling. Er is nog een kale muur, dus die kan ik mooi gebruiken voor nog een vitrine.

Deze vitrine komt echter boven het trapgat, dus daar komt een geheel ander model. Deze omschrijf ik in een apart artikel, vitrine 3.

Links op de foto kunt U het begin van de bouw van deze vitrine al zien.

 

Klik op de foto voor een afbeelding in hogere resolutie en afmeting.


Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 July 2012

NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info