NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info

Industrie.

 

*** dit artikel is nog "under construction" ***
De industrie.

Het uitbeelden van een industrie geeft de modelbaan een extra dimensie in het spelen daar mee. Treinen hoeven niet langer alleen rondjes te rijden, maar goederen treinen kunnen een levendig spel maken. Wagens kunnen van en naar de industriele bedrijfen worden gebracht en gehaald. Goederen treinen kunnen op rangeer tereinen samengesteld worden. Indien de ruimte het toelaat kan zelfs een aantal bedrijfen met elkaar verbonden worden door de goederen trein, zo als het bevoorraden met materiaal, en het transporteren van het eindproduct.

Voor veel bedrijfen is er een apart soort vervoer. Zo zijn er ketel wagens, open en gesloten wagens, koel wagens, zelflossers en container wagens. Elk soort wagen kenmerkt een apart soort lading, en dus industrie. Staal, kolen, ertsen, papier, hout, voedingsmiddelen, auto's en petrochemische producten. Zo kan een groot petrochemische industrie nagebootst worden, maar ook kleine bedrijfjes langs een racordement brengen veel speel mogelijkheden.


Een voordeel bij industriele gebouwen is dat de vorm bijna overal in de wereld gelijk is. Het bedrijf is afgestemd op bepaalde technieken. Hierdoor kan dus een bouwpakket van, en voor, elk land ingezet worden. Het Nederlands maken van zo'n model is dan slechts een kleine moeite.

De bekende merken van model huizen maken ook bedrijfs gebouwen. Voor de Europeesche markt zijn het meestal maar kleine bedrijfjes. Een echt groot opgezet industrie kan verkregen worden bij het merk Walthers. Dit bedrijf maakt series van diverse bedrijfen, compleet met alle toebehoren en gebouwen van toeleveranciers. Zo is er bijvoorbeeld een petrochemische industrie, houtverwerking industrie, metaal industrie en een auto fabriek compleet met alle toeters en bellen.

Deze Amerikaanse bouwpakketen zijn in Nederland verkrijgbaar, en zoals eerder gezegd heel goed in een Nederlandse baan in te zetten, aangezien er niet veel hoeft te worden aangepast.

Op mijn modelbaan komt een petrochemische industrie. Deze word samengesteld uit bouwpakketten van verschillende bedrijfen. Zo is de rechts afgebeelde olie rafinaderij van Walthers het middelpunt van het geheel. Met een 8 tal hoge en middelhoge tanks, vulinstalatie voor vrachtwagens als ook spoorweg ketelwagens en een netwerk van pijpleidingen maken het bedrijf compleet.

Zelfs een olietanker van Artitec komt er bij in de haven te liggen. Dit gaat uiteraard wel veel ruimte in nemen op een modelbaan, net als de meeste Walthers indistrueele gebouwen, maar het loont zich wel.


Een andere vorm van industrie is de metaal sector. Alleen al de hoogovens is mooi na te bouwen. Hier is zelfs een eigen spoorwegbedrijf aanwezig die het cockes en metaal naar diverse interne bedrijfen brengt. Ook dit is dankzij Walthers na te bootsen, zij het met een gelimiteerde vooraad. Ook het merk Trix heeft dit tijdelijk in de handel, het is overgens het zelfde als Walthers, maar met een hoger prijskaartje, zie de foto hier onder van het Walthers model.


Het hoogoven model compleet bouwen word al gauw een complete treintafel. Alleen het model links is een slordige 70 centimeter lang en meer als 50 centimeter hoog. Om een natuurgetrouw bedrijf na te bootsen levert Walthers ook boeken die een bepaald industrie geheel conform de werkelijkheid uitleggen. Uiteraard word ook omschreven hoe het in model na gebouwd word.


Hiernaast is een "kleiner" model van een bedrijf dat papier vervaardigd. Ruwe materialen worden per trein aan geleverd en het eindproduct gaat zowel met vrachtwagen als gesloten goederwagen de deur uit.

De kleine bedrijfen vergen meestal maar een of twee sporen. Om rangeer bewegingen uit te voeren is er meestal een omloopspoor en een spoor met vertakingen naar de vele bedrijfen die in dat industrie terein gevestigd zijn. Treinen kunnen hier gesplitst en samen gesteld worden.

Vervolgens kan de goederen trein naar een rangeerterein rijden alwaar de goederenwagens verdeelt kunnen worden. Als er dan nog een gedeelte op de modelbaan is met een racordement, kan op zo'n manier het goederen bedrijf heel mooi nagespeelt worden. Dit is iets wat ik op mijn modelbaan hoop te bereiken wanneer het zover is.


Dat ook met weinig ruimte al een industrie is te crieeren laten de volgende foto's van Railion Nederland N.V. zien.

Aardapels worden aan gevoerd per vrachtwagen, of trein en in het bedrijf verwerkt tot friet. In een gekoeld pakhuis word het friet tijdelijk op geslagen en ligt het te wachten op transport per trein naar andere bestemingen in Nederland of daar buiten. Dit kan met een tweetal gebouwtjes en een spoor al gemaakt worden.

Gewoon een losweg zonder enige indistruele gebouwen is ook mogelijk zoals deze foto laat zien. Niet alleen het huisvuil maar ook gesloten wagens kunnen hier gelost worden waarbij de lading in vrachtwagens verladen wordt.

Een verhard stuk grond is voldoende om dit na te bootsen. Vroeger kwamen zulke loswegen vooral bij klijne stations voor.



En wat dacht U hier van, circus transport. Gewoon een circus opstellen in de buurt van het station en een goederentrein op een spoor afstellen. Behalve Preiser zijn er nog tal van andere merken die dit in de schaal half O mogelijk maken.


Modellen naar Nederlands voorbeeld.

In het nu volgend tabel komen modellen voor welke een typisch Nederlands karakter hebben. Deze gebouwen kunnen in elke plaats van Nederland tegen komen, maar voor zover mij bekend zijn het geen voorbeelden van echt bestaande gebouwen. Zonder aanpassing kunnen deze uiteraard meteen op een Nederlandse modelbaan ingezet worden.

Nederlands ontwerp

 
  Artitec
10-112
Artitec
10-113
  Artitec
10-142
Artitec
10-146
  Artitec
10-148
Artitec
10-150
       
 
       
       
       
       

Modellen welke aangepast kunnen worden voor een Nederlands aan zien.

In het nu volgend tabel komen modellen voor welke niet een typisch Nederlands karakter hebben. Echter zijn ze met een minimale aanpassing geschikt om op een Nederlandse modelbaan toegepast te worden. Bij de meeste modellen is het al voldoende om een Nederlandse bedrijfsnaam en teksten aan te brengen. Sommige bouwdozen komen zelfs met opschriften in meerdere talen, waar onder Nederlands.

Nederlands na aanpassing.

 
 Pola 199  Pola 623
  Pola 661 Pola 702
  Pola 705 Pola 811
  Pola 816 Pola 840
Pola 845    
       
       
 
       
       
       
       

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 July 2012

NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info