NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info

Kit bashing.

 

In de Walthers Model Railroad Reference Book wordt onder kitbashing het volgende omschreven:

Kitbash: Het combineren van twee of meer verschillende modellen in een geheel nieuw ontwerp. Soms ook wel genoemd: cross-kitting, customizing of converting.

cross-kitting: het doorkruisen van bouw pakketten
customizing: het afstemmen op eigen smaak.
converting: het veranderen, aanpassen.

Letterlijk is kitbash het volgende: kit = bouwpakket, bash = het (stuk) slaan, hevig aanvallen.

Zelf wil ik daar bij toevoegen dat het aanpassen van een model op zich ook al kitbashing is, het word namelijk veranderd van het origineel dat de constructeur bedoeld heeft.

In dit artikel ga ik het dus hebben over het veranderen van bouw pakketten. Volgens mij kan er al van kitbashing gesproken worden als er maar een klein gedeelte word veranderd aan het origineel. Een model van het origineel word door de constructeur zo goed mogelijk nagemaakt.

De gelijkheid van het model hangt af van verschillende factoren, die direct met de prijs in verbinding staan. Sommige modellen zijn overigens fantasie produkten, die desondanks best mooi kunnen zijn.

Zo zal men een model aanpassen om het eenvoudiger, lees goedkoper, te fabriceren, door bijvoorbeeld minder detail, minder losse onderdelen of gebruik te maken van onderdelen van andere modellen
Zelfs het in de, van een standaard afmeting, doos passen van het gehele bouwpakket, kan al reden zijn om het model iets anders te construeren..

Ambasade

Wat ook vaak voorkomt is dat men verschillende bouw pakketten uitbrengt die zijn samengesteld met de zelfde onderdelen. Dit ziet men bij Pola bijvoorbeeld, nog al vaak voorkomen. Dit is kostenbesparend voor het bedrijf, en dus ook goedkoper voor de klant, zo profiteren we er allemaal wat van. Zie als voorbeeld deze vier foto's rechts.

Deze verschillende Pola modellen hebben alle de zelfde basis, maar met een beetje verschillende toebehoren komt het al wat anders over. Ook speelt de kleur mee, in het minder op elkaar lijken van een en dezelfde model.

School

Dit is eigenlijk al een vorm van kitbashing, maar dan door het bedrijf zelf. Kitbashing thuis, als we een bouwpakket gaan bouwen, komt ongeveer op het zelfde neer. Stel we hebben een bepaald model in gedachten, maar kunnen niet echt een passend bouwpakket vinden.

Door nu een bouwpakket te kopen die er enigzins op lijkt kunnen we toch het model maken wat we er zelf van in gedachte hebben. Met onderdelen van andere bouw pakketten of eenvoudig met plastic materiaal, kan al heel simpel een verandering gemaakt worden, die het model heel anders doet overkomen.

Station

Zo kan er een uitbreiding tegen aan komen, of juist een verkleining door de muren te veranderen. Ook kan bijvoorbeeld met de hoogte gewerkt worden. De volgorde, en vorm, van ramen en deuren kan men veranderen.

Of we zien een mooi gebouw, maar die is naar onze wens te klein. Door nu twee van deze modellen aan elkaar te combineren, wordt het aan onze eisen aangepast.

Nog even terug komen op de vier Pola foto's. Het verschil is te zien van een bijna kaal model tot en met een fabriek, waarbij het basis model al haast niet meer opvalt. Dit zijn enige voorbeelden van kitbashing die men zelf met modellen kan doen.

Fabriek

Voor het uitoefenen van kitbashing zijn niet veel speciale gereedschappen nodig. Een hobby zaag, X-acto mes en een set sleutel vijltjes zijn de meest voorkomende benodigdheden. Meestal bestaat het uit het snijden of zagen van plastic onderdelen, die met de vijl goed pas gevijlt worden.

Wanneer ik een model bestudeer om te gaan veranderen, probeer ik kenmerken te vinden in het structuur, die van pas kunnen zijn bij het te werk gaan. Door bijvoorbeeld een muur op een bepaalde manier door te zagen kunnen de overblijvende muur delen weer gebruikt worden voor een apart gebouw, of als een uitbouw aan het model komen.

Ook let ik op de vorm van ramen, en eventuele onderlinge afmetingen tussen de ramen, zodat later dit niet opvalt als het niet hetzelfde is. Wat ook kan is het wegwerken van juist openingen in een muur waar een raam thuis hoort, maar niet gewild is. Dit kan eenvoudig door het met plastic card op te vullen en daarna met puty en licht schuren met schuurpapier, waardoor het onzichtbaar weg gewerkt is.

Twee van mijn aangepaste modellen laat ik hier zien. Bij een volgende verbouwing zal ik er een foto verslag bij maken, en die hier in dit artikel in opnemen. Het betreft een Belgisch station en een verlengd goederenloods.

Het Belgisch station.


Een tijdje geleden kreeg ik van mijn moeder een bouwpakket van een Pola station. Deze werd toen gratis aangeboden bij een cursus modelbouw, welke in Nederland en ik meen ook in België, loopt. Op het moment dat dit bouwpakket door de post gebracht werd, was ik mijn Belgische module aan het bedenken. Hier wilde ik een Belgisch lijkend station hebben staan, en nu had ik een mogelijkheid die van dit Pola model te kitbashen..

België kent een aantal "eenheidsstations van de Belgische Staat". Dit Pola model heeft een beetje weg van het middelste gedeelte van zo'n station. Mijn bedoeling was dat ik er twee zijvleugels aan zal gaan bouwen, met een plat dak. Dit is iets wat ik nog van vroeger herinner, bij zulke stations. Het model is momenteel af, maar ik ben er kort geleden achter gekomen dat deze stations slechts aan een zijvleugel een plat dak hebben, en zowel de (middelste) hoofd vleugel als ook de andere zijvleugel een zadel dak.

De muren van dit station zijn vrij eenvoudig aan te passen. Dit model is dusdanig in stukken te zagen, dat de raam partijen redelijk overeen blijven komen. Een tweede model moest er bij komen. Hier uit kan ik de zijvleugels maken, en zelfs een bij gebouwtje voor het onderhouds personeel of iets dergelijks. Gelukkig zijn hier in Amerika Pola gebouwen verkrijgbaar onder de naam Model Power. Veel modellen van Model Power zijn door Pola gefabriceerd en ontworpen, ze zijn alleen iets goedkoper dan Pola.


...het Model Power model...


...en het Pola model...

Aangezien er bij passende perrons te koop zijn, kocht ik die er gelijk bij. Ook hier nog even een plaatje bij gezet van zowel het Pola als het Model Power model. Van beide modellen is het enigste zichtbare verschil de inscriptie van onderen op de grond plaat: Model Power, made bij Pola. In totaal heb ik bij dit station twee perron bouw pakketten, dus een vier tal perrons.

Ik heb nog van een perron bodem een sileconen mal gemaakt, welke ik dan met bijvoorbeeld gips kan gieten. Hierdoor kan het perron, zonder overkapping, verlengd kan worden. Een sileconen mal neemt alle details van het origineel over, dus is het later niet meer te zien. Dit is stukken goedkoper als het aanschaffen van meerder perron's, waarbij alleen de bodem gebruikt wordt.


...het Model Power model...


...en het Pola model...

Hier enige fotootjes van het station, zoals het er nu uitziet. Helaas wel iets te donker, ik heb ze buiten gefotografeerd, maar dit moet ik binnenkort nog eens over doen.


Het station gezien aan de perron kant. Het witte raamwerk op het perron is een uitgebouwd ruimte voor de treindienst leider, dit was vroeger zo, ook op Nederlandse stations. Van hieruit werden de wissel, seinen en overwegen bediend, voor dat de CVL, Centrale Verkeers Leiding dit overnam.

Op station Sliedrecht, na het buiten gebruik komen, heeft er zelfs een tijdje een spoorweg modelbouw winkel in gezeten, 't Oude Station. Inmiddels meer dan 20 jaar later, en met meerdere verhuizingen, is deze winkel nu in Papendrecht met 250 m2 treinen, modelbouw, etc. De website is www.oude-station.nl en de email is info@oude-station.nl.



Hier het model van af de straat kant. Hier is duidelijk te zien dat een zijvleugel kleiner is als de andere. Ik heb gewoon mijn fantasie en de mogelijkheden van dit Pola model doen bepalen hoe het er uit komt te zien.

Een van de stations heeft bijna geen verandering ondergaan, slechts de zij muren zijn afgezaagd daar waar de zijvleugels komen, die is in het midden geplaatst. De tweede is echter door de helft gezaagd. De bovenste verdieping is van elke vier muur delen verwijderd. De voor en achter muur zijn als een zijvleugel opgebouwd en rechts aan het gebouw bevestigd.

Van de overgebleven zijkanten heb ik het linker zijvleugel gemaakt. De eerder van het eerste station afgezaagde muur delen heb ik als zijmuren van de zijvleugels gebruikt.

Hierdoor hoefde ik geen materiaal te gebruiken van de bovenste verdieping. Met deze muur delen kon ik dus nog een klein bijgebouwtje maken, die in dezelfde stijl is, zie de foto hiernaast.

Wel moest er nog een deur ingemaakt worden, maar dat was met een beetje zaag, snij en vijl werk zo gepiept.



Ook moest het luifel, dat de zelfde vorm heeft als een perron, aangepast worden, aangezien de lengte groter is geworden. Hier zat een beetje meer snij werk in om de afstand van de draag palen en luifel platen gelijk te houden.

Aangezien de perrons hier mooi bij passen is het luifel door getrokken in het perron. Het vormt nu een geheel.

Hier een foto zoals het er op de module tafel ongeveer uit komt te zien. De locomotief links is een Atlas model van een AEM7 van MARC, MAryland Commuter Rail .

De platte daken zijn met plastic card gemaakt en afgewerkt met platte profielen. Het grind motief op het dak is gemaakt door het dak met grondverf te spuiten, waarna direct een poederig "baking soda" over gestrooid is. Talk poeder zal waarschijnlijk het zelfde resultaat hebben

Op de internet heb ik een foto gevonden van een station in het grijs De ramen, deuren en dakranden waren met een donker rode kleur afgewerkt, dit is of was een huisstijl kleur.

Ook via de zelfde internet ben ik aan plaatjes gekomen, welke op de stations muren geplakt worden, zoals vertrek en aankomst staten alsmede reclame's.

Net nu dit model af is, komt Kibri met een Belgisch station op de markt. Ook heb ik net een artikel gelezen in de Belgische editie van het tijdschrift "Spoorweg journaal". Hier in heb ik vernomen dat een station zoals deze slechts een plat dak heeft op een zijvleugel. Waarschijnlijk ga ik dat nog eens aanpassen.

De goederenloods

Deze kitbashing bestaat uit het verlengen van een Kibri goederenloods. Hiervoor kwam ik op het idee toen een winkel deze bouwpakket voor de helft van de prijs aanbood, en hij er twee in voorraad had. Een beetje goederenloods moet toch zeker wel drie goederenwagens naast zich kunnen hebben. Ook dit model is eenvoudig aan te passen, de muren van de loods hebben een zich herhalend motief. Je kan bijna zeggen, zaag het einde van de eerste loods af en zaag het begin van de tweede, en lijm dit aan elkaar.

Echter op die manier zal de volgorde van de deuren niet meer kloppen, dus een beetje snij werk is nodig. Door stukjes van de achterkant en voorkant te verplaatsen en pas te vijlen, is het mogelijk om het probleem op te lossen zonder er iets van te merken. Daar waar de twee loodsen aan elkaar komen moet het dak opgevuld worden en een steunpilaar komen voor het dak. Dit is aan de spoor kant met een aantal overgebleven dak afval stukjes opgelost. Aan de straat kant heb ik een klein gebouwtje geplaatst die de scheiding vormt voor het vrachtwagen verkeer, welke goederen afhaalt of brengt. Dit is op de foto rechts onder te zien, hier is het nog niet afgewerkt. De linker foto laat het bijgebouwtje zien, op de scheiding van de twee loodsen.

Het motief van de stenen onder als rand, loopt overal door, door afval stukjes dusdanig uit te snijden dat ze een geheel gaan vormen, met de rest van het gebouw.



Op de foto's hier onder is te zien dat het dak al is afgewerkt. Het model is nog niet klaar, er moeten nog dak details bij komen, maar men kan zien dat de deur volgorde intact is, en een steunpilaar bijgeplaatst. Het dak is na het lijmen met de afval stukjes, met wat puty behandeld en geschuurd. Met een zaag en mes is het steentjes motief er in gekrast. Grondverf en een donker grijs verf zorgden voor de voorlopige afwerking.







Tot zover dit artikel over kitbashing, zodra er weer een model ge kitbashed wordt zal ik er een duidelijk foto verslag van maken.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 July 2012

NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info