NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info

Mijn huidige module modelbaan.

 

Inmiddels ben ik alweer een aardig tijdje bezig met de bouw van mijn grote modelbaan, sinds ik mijn eigen huis gekocht hebt.

Als eerste was ik echter begonnen met een framewerk aan de muur te monteren waar mijn module modelbaan in kan komen te liggen. Ik was eerder namelijk al een beetje begonnen met het maken van modulen , toen ik nog geen eigen huis had. Bij deze module modelbaan zal de Nederlandse scenerie centraal staan, treinen rijden wel maar dat is meer op de achtergrond.

Het bestaat uit een aan de muur gemonteerde frame waar in de modulen geplaatst worden. Het is als een U vorm in de kamer geplaatst. In totaal bevat het 5 modulen van 144 cm lengte en zijn er 2 hoek modulen. Om bij een raam te kunnen komen zijn er ook 2 wegneembare overbruggingen, welke de hoek modulen met de middelste module verbindt. Deze module baan bevindt zich op oog hoogte.

Klik op de foto voor een afbeelding in hogere resolutie en afmeting.

Links aan de muur het begin van de U vormige frame voor de module modelbaan.
In het midden heb ik twee ramen die in de weg staan. Voor deze twee ramen heb ik een wegneembaar gedeelte gemaakt. Uiteraard moet ik nog wel bij de ramen kunnen komen om ze te reinigen en voor onderhoud of eventueel te vervangen als ze stuk gaan.
Rechts aan de muur het eind van de U vormige frame voor de module modelbaan.
Het is een beetje moeilijk te zien, maar dit is wat je ziet als je bij de kamerdeur staat te kijken. Ik zal eens een "wide-angle" lens moeten aanschaffen voor mijn foto camera.
Hier staan de modulen welke in het frame geplaatst gaan worden. Twee van deze modulen gaan echter niet in dit frame omdat ze te breed zijn. Deze worden in de grote modelbaan verwerkt.
Hier een van de twee uitneembare overbruggingen voor het raam. Het schuift tussen de frames in en wordt door middel van magneten op de juiste plaats gehouden, zodat het rails met de andere modulen overeenstemt.
De module ligt in het frame, waar door de rand gebruikt kan worden om over te schuiven. Achter is de magneet waar tegen de overbrugging aan geschoven wordt.
Hier de overbrugging aan de rechter kant.
En aan de linker kant.
Het schuift net langs de module, en strak tussen het frame.
Tot dat het tegen de magneet aan komt en op zijn plaats blijft. Nu komt het rails overeen waar door de trein er over heen kan rijden.
Hier de aansluiting aan de rechter kant.
En aan de linker kant.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 July 2012

NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info