NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info

Dit artikel gaat over de Hoog vermogen wissel decoder.

 

Hier beschrijf ik een wissel decoder van het zelfde type als de Marklin K80. Dezelfde onderdelen zijn gebruikt, dus met hoog vermogen Darlington transistors. Dit was de eerste wissel decoder die ik bouwde en aangezien er veel printplaat ruimte over was kwam ik op het idee om de volgende printplaat met twee decoders op te bouwen.

De decoder werkt met de Motorola MC145027 chip. Het adres word ingesteld met een dip schakelaar, welke 8 posities heeft. Via deze dip schakelaar worden de ingangen van de Motorola MC145027 gestuurd. De dip schakelaar kan ook vervangen worden door een aantal jumpers zoals in computers gebruikt word, of eventueel direct aan de Motorola MC145027 gesoldeerd worden, maar dan is het adres niet meer te veranderen.

Tevens heb ik een aantal LED's er bijgebouwd die het aansluiten en eventueel storing zoeken gemakelijker maken. Als de voeding goed aangesloten is, dus de digitale spanning van de booster, dan brand de groene LED. Als het digitale signaal aanwezig is dan brand de rode LED. Pas waneer de wissel decoder op zijn adres aangeroepen word dan kniperd de gele LED.

Normaal gesproken hebben de Darlington transistors koelplaten nodig, maar aangezien er maar kortstondig een stroom vloeit is dit hier niet nodig.

Klik hier voor het schema: hoog vermogen wissel decoder

Klik hier voor de onderdelen lijst: hoog vermogen wissel decoder


Indien aanwezig, kunt U op de foto klikken voor een afbeelding in hogere resolutie en afmeting.


Hier een kijkje op de gehele printplaat. De dip schakelaar is rood. Hiermee word het adres van de decoder ingesteld. De aansluitingen naar de wissels, en de voeding, zijn blauw.

 

Hier een kijkje op de Darlington transistoren. De andere, rode printplaten, hebben deze niet meer maar maken gebruik van een andere manier van wissel spoel aansturing.

     

Hier een zelf ingebouwde aanpassing. Het betrefd een hulpje bij storing zoeken. De rode en groene LED zijn als indicatie of de polariteit goed is aangesloten en of er een digitaal signaal aanwezig is. De gele LED komt aan als het betrefende decoder word aangesproken door de centrale.

 

Hier de printplaat van onderen.


Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 July 2012

NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info