NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info

Gereedschap voor de electronica.

 

Meet gereedschap:  
Het meest belangrijkste gereedschap is toch wel de multi meter.

Het meten van spanning, stroom en weerstand zijn de meest voorkomende toepassingen in de modelbouw. Bij het zelf maken van electronische schakelingen zijn de extra functies ook handig.

Een eenvoudig meet toestel volstaat voor de meeste toepassingen, deze kan ook condensatoren en transistors meten. Dit is wel zo gemakelijk bij het in elkaar zetten van een printplaat, al is het alleen maar voor controle van de juiste waarden en aansluitingen, zoals bijvoorbeeld basis, emiter en collector.
De voeding.

Bijna te vergelijken met de transformator die onze treinen laat rijden. Alleen is de uitgangspanning van een transformator geoptimaliseerd voor de motoren in de locomotieven.

Echter om electronische schakelingen te voeden, van spanning en stroom te voor zien, hebben we een gestabiliseerde lab voeding nodig.

De gewenste spanning word ingesteld en het door de schakeling gebruikte stroom word door de Ampere meter weer gegeven.

Mijn voeding kan maximaal 15 volt met een stroom van 1 Ampere leveren.

De oscilloscope.

Dit meet gereedschap is niet echt nodig in de modelbouw, echter als je storing gaat zoeken in de electronica, dan is het wel heel goed gebruikbaar. Ik zelf had laatst een storing aan een wissel decoder, en dank zij de oscilloscope was het probleem zo gevonden. (een transistor lag tegen massa)

Lekker veel knopjes om veel in te stellen. Mijn oscilloscope is een van de eenvoudigste, dus goedkoopste, uitvoeringen. Het is een 1 kanaals scoop met een bandwidth van 10 MHz. Voor $150 nieuw in de doos kan je het niet te laten liggen.
Digital logic probe. Weet gauw wat voor digitaal signaal je hebt in een circuit. Uiteraard laat een scope meer zien, maar dit werkt lekker snel.
Soldeer gereedschap:  
Op de tweede plaats, eigenlijk een gedeelde eerst plaats, is de soldeerbout.

Al is het maar om rails electrisch aan te sluiten, decoders in te bouwen of reperaties uit te voeren, de soldeerbout is onmisbaar. Verkrijgbaar in vele soorten en maten. Deze foto laat mijn lievelings soldeerbout zien. Deze heb ik nog van uit Nederland dus werkt ze op 220 volt. Hiervoor heb ik een transformator/adapter welke in mijn 110 volt stopcontact past, echter zonder aarde.

Behalve dat ze lekker in de hand licht, zijn de soldeerstiften eenvoudig te vervangen met verschillende vormen en afmetingen. Helaas niet in Amerika te verkrijgen dus in 2005 op vakantie in Nederland nieuwe stiften gekocht.
Dan mijn andere soldeerbouten. Ze zijn alle van RadioShack (Tandy)

Enkele nadelen zijn de manier waarop de soldeerstiften aan gebracht zijn, deze komen vaak los te zitten, en het aansluitsnoer welke plat is, inplaats van rond. Hierdoor krult het snoer en licht het niet lekker in je hand. Ik ben van plan deze snoeren te vervangen met ronde snoeren.

Het verschil zit hem in de Wattage, van links naar recht 40, 25 en 15 Watt. Tevens is het 15 Watt model geaard, wat beter is voor electronische onderdelen zoals transistoren.

Zelf gebruik ik de 15 Watt voor printplaten, de 25 Watt voor het aansluiten van kabels aan rails en de 40 Watt voor datgene wat meer hitte vraagt dan de eerste twee soldeerbouten.

Tangen:  
 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 July 2012

NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info