NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info

Dit artikel gaat over mallen en gieten.

 

In twee artikelen omschrijf ik mijn ervaring met het gieten van hars, oftewel resin. Het maken van een tweedelig mal en het gieten met wit metaal omschrijf ik niet, daar heb ik namelijk (nog) geen ervaring mee.

Van onderdelen die in grote getallen voorkomen, of moeilijk te maken vormen waar wel een origineel van is, kan men met silicone of latex een mal maken. Met behulp van deze mal wordt dan een kopie van het origineel gemaakt door er een hars in te gieten.

Niet alles is mogelijk, er zijn beperkingen, maar toch kan het gieten een handige uitkomst bieden in de modelbouw hobby. Voor professionele giet resultaten, zonder lucht belletjes, dun wandig etc. zijn er speciale gereedschappen zoals bijvoorbeeld een vacuŁm machine of centrifugaal machine nodig, maar dat is voor de vakmensen in de professionele bedrijven weggelegd.

De methode die ik hier omschrijf omvat hobby artikelen, welke in de winkel of via het internet te bestellen zijn. Het resultaat varieert van het gebruikte materiaal, wat evenredig is met de prijs daarvan.

 

Vloeibaar latex rubber Vloeibaar silicone rubber

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 July 2012

NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info