NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info

Dit hoofdstuk gaat over techniek en gereedschappen.

 

De model spoorwegen is een interessante hobby. Ieder die met deze hobby bezig is, heeft zo zijn eigen kennis op een bepaald vlak. De een is goed in de theorie en de ander juist weer in de praktijk. Een model baan kan zonder enige technische kennis, met plezier, beoefend worden. Er is voor elk technisch aspect wel een bedrijf die met iets kant en klaar op de markt komt. Echter voor het zelf (om) bouwen van modeltreinen en gebouwen, het maken van de modelbaan en bepaalde benodigdheden, alsmede storing zoeken en het repareren van defecten, is het hebben van enige kennis en speciale gereedschappen een must.

De theorie komt goed van pas bij bijvoorbeeld het ontwerpen en storing zoeken, dit laatste is iets waar elke model baan hobby-ist zeker wel eens mee te maken krijgt. Electronica, hout bewerking, verven, handvaardigheid, en het omgaan met speciaal gereedschap zijn voorbeelden waar het hebben van praktische kennis goed van pas komt.

Het lezen van tijdschriften en boeken geeft al een hoop informatie bij het uitoefenen van deze hobby. Maar wat doet U nu als U ergens met een probleem komt, waar U niet zo gauw een antwoord op weet? Gelukkig is daarvoor de INTERNET. Er zijn verschillende website's met een forum. Persoonlijk vind ik de forum op de
Beneluxspoor.net de beste in Nederland, en modelspoormagazine in BelgiŽ! Op een forum kan men een vraag stellen, en die wordt dan door andere bezoekers, gelezen en beantwoord. Op deze forums wordt een vraag bijna altijd dezelfde dag nog beantwoord, en zijn er zeer deskundige leden aanwezig.

In dit hoofdstuk zal ik een aantal artikelen plaatsen, die onder de noemer techniek en gereedschappen thuis horen. Voor een cursus in bijvoorbeeld electronica, of het gebruik van speciale gereedschappen, verwijs ik U naar andere website's.


Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 July 2012

NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info