NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info

Vitrine model 3.

 

Mijn Amerikaanse trein verzameling vraagt veel ruimte. De 6 vitrines die ik eerder gemaakt hebt ( zie het artikel vitrine 2 ) zijn niet voldoende om mijn verzameling overzichtelijk uit te stallen. Tevens kunnen de modellen alleen individueel naast elkaar geplaatst worden, het uitbeelden van een complete trein samenstelling is niet mogelijk.

Een lange vitrine waarbij lange treinen in lengte richting geplaatst kunnen worden was mijn wens. Er is nog een muur ongebruikt waar mijn vitrines staan, maar er is echter een klein probleem. Het is boven het trapgat. Een los gebouwde vitrine zal opgehangen moeten worden aan de muur en dat zal een behoorlijke zware klus worden, dus kwam ik op een ander idee als wat ik tot nu toe gemaakt hebt.

In plaats van een losse opgehangen vitrine heb ik deze vitrine direct aan de muur, in delen opgebouwd. Indien nodig is het echter als een geheel weg te nemen, door de lange bouten uit de muur balken weg te nemen.

Vanwege de lange lengte heb ik twee ramen voor deze vitrine gemaakt. Omdat het vanwege de locatie onhandig is om ze open te draaien of naar boven te laten openen, zijn ze wegneembaar opgehangen met behulp van een aluminium hoekprofiel en magneten. Het eind resultaat van de ramen ziet er echter uit als de andere vitrine deuren waardoor het als een passend geheel overkomt met de rest in de gang.

Om geld uit te sparen op rails heb ik 16 millimeter groeven gefreesd in het hout, waar de treinen in passen en kunnen rollen. Tevens blijven ze dan mooi naast elkaar in trein samenstelling staan. Hierdoor kan ik de wagens en rijtuigen aan beide uiteinden van de vitrine plaatsen of wegnemen, want het grootste gedeelte van de vitrine is uiteindelijk over het trapgat.

Voor de bouw van deze vitrine moest ik een soort loopbrug maken waardoor ik overal bij kan komen. Tevens moest ik twee licht schakelaars verplaatsen om tot een maximale lengte te komen van iets meer als 3 meter tussen de beide deuren naar de slaap kamers. Met in totaal 9 latten voor de treinen is dat meer als 27 meter trein lengte.

 

Klik op de foto's voor een afbeelding in hogere resolutie en afmeting.

De locatie voor de vitrine: boven het trapgat, en tussen de twee slaap kamer deuren.

Echter de licht schakelaars moeten verplaatst worden om meer ruimte te kunnen hebben.

In eerste instantie wilde ik de licht schakelaars op de zelfde hoogte naar de deurposten verplaatsen, maar door ze ook lager te plaatsen kreeg ik nog wat meer ruimte voor een langere vitrine, en dus meer treinen.

De schakelaars links gaven geen probleem, maar aan de rechterkant kwam ik er achter dat er een muur balk horizontaal in de muur geplaatst was, waardoor ik de stroom kabels niet in een keer naar de nieuwe locatie kon brengen.

Een gat boren door de balk was niet mogelijk zonder de muur compleet weg te nemen, en daar had ik geen zin in. Op de foto rechts is mijn oplossing te zien.

Uiteraard heb ik dit later opgevuld met muur gips.

 

De voorbewerking van de muur is klaar en de bouw van de vitrine kan beginnen.

Na het vinden van 3 muur balken plaatste ik twee latten aan de muur waaraan tijdelijk de onderste lat waterpas aan de muur mee kon worden bevestigd.

Van af deze onderste lat word de gehele vitrine opgebouwd.

Als eerste maak ik het frame, de buitenkant van de vitrine, en daarna komen de latten aan de binnenkant aan de beurt.

De drie verticale latten zijn de dragers voor de horizontale latten waar uiteindelijk de treinen op komen.

Behalve voor de bevestiging zorgen de verticale latten er ook voor dat de lange horizontale latten recht in een lijn en waterpas komen, en niet door buigen.

Na dat alle latten op de juiste plaats gemonteerd waren en er geen werkzaamheden aan de binnenkant meer nodig waren, heb ik deze gedemonteerd om de muur binnen de vitrine mooi wit te kunnen verven.

 

Na dat de muur geverfd was heb ik de latten weer terug gemonteerd en deze glanzend wit geverfd.

Een glanzend witte vitrine is nu het resultaat. Nu kan ik beginnen met het maken van de ramen.

Vanwege de grote afmeting van de vitrine, en de in de handel verkrijgbare afmeting van het plastic glas, komt er een raam in twee delen.

De twee frames nog zonder glas hangen op zijn plaats. In plaats van scharnieren waar de ramen mee open gaan, maak ik gebruik van een aluminium hoek profiel aan de bovenkant van de vitrine.

Een zelfde aluminium hoekprofiel is aan elke raam gemonteerd en hiermee "hangt" het  raam op zijn plaats.

Inmiddels zijn de ramen geverfd en is het plastic glas gemonteerd.

Nu nog de magneten plaatsen die de ramen aan de onderkant dicht tegen het frame houden.

Links en rechts twee foto's welke de ophanging laten zien met het aluminium profiel.

Om geld uit te sparen op rails heb ik 16 millimeter groeven gefreesd in het hout, waar de treinen in passen en kunnen rollen. Hiernaast een doorsnede van het profiel, gefotografeerd van een stukje overschot.

Missie geslaagd. Een ruime vitrine waar lange treinen mooi tot hun recht komen.

Mijn Amerikaanse reizigers treinen en de intermodal "piggybacks" in volle glorie.

Alhoewel de vitrine al gevuld is, is er nog wat werk aan de winkel.

Voornamelijk kleine details, zoals het bijwerken van de verf van de deur posten, deurknoppen, en een sier lat om het een passend geheel te maken met de andere vitrines.


Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 July 2012

NLMS - NederLandse ModelSpoorwegen - www.nlms.info